Zarafet

zarafet

Güzelliğin dışa vuruşunu zekayı ön plana çıkartarak; Sadelik ile ifade etmek çok önemli. Yani genel yargı olan ya güzel ya akıllı değil. Hem güzel hem akıllı. Seksi duruşun gizlide masumiyet ve saflıktan gelip kendini çıplaklıkla değil; çok ince detaylarla ifade edebilmesi.

Zarafet başlıklı bu yazı yıllar önce şimdilerde kapanmış olan Hürrem kadın sitesi yazarlarından Betül Usta tarafından kaleme alınmıştır. Yazıyı çok beğenip kaydetmiştik. Tesadüf eseri arşivimizde tekrar bulunca sizlerle paylaşmaya karar verdik.

BETİLYA Stil ve Renk Danışmanı, Tasarımcı Betül Usta…

 

Zarafet

Rengarenk çiçeklerle bezenmiş bir çiçek tarlasında olduğunuzu düşünün. Hepsi birbirinden güzel. Ancak mutlak surette gözünüz yavaş yavaş ortama adapte olup detaylara indikçe ve detayları görüp hissetmeye başladıkça hayranlık ile karşısına geçip bakakalacağınız bazılarını ayrıştırır beynimiz… Aynı durum çok özel yaratılmış insan içinde geçerli. Bazıları bazılarından ayrışır! Zarafettir bu ayrışmanın adı..

Zarafet nedir? Sadece naif, kırılgan bir fiziksel görünüşmüdür, ilk akla gelen. Genel olarak klişelerle arası iyi olmayan ben, burada özellikle karşı duruyorum ve sizlerle zarafetin detaylarına inmek istiyorum.

Zarafet; elbette ki ilk anda dış görünüş ile verilen yansımadır diye düşünülür. Kişi vardır ki; Son modaya uygun giyinir, saçını tarar, marka taşır ve daha nicesi. Hoş görünür, kendine baktırır ancak bir yerde bazen hepimizin hissettiği bir dur noktası gelir. Diğeri ise farklı aurası ile her haliyle etrafa ışık saçar. Herhangi bir zorlama yoktur. Pazar kahvaltısı haliyle de, iş kıyafetiyle de, sahil rahatlığıyla da, gece elbisesiyle de hayran bıraktırır.

İşte bu noktada zarafeti ele alırken ruh ve beden zarafeti olarak incelemek gerekir.

Ruh zarafeti kişinin; ince ve derin düşünceye sahip oluşu ve temiz kalbiyle ilgilidir.

Yani yaşam-stili, düşünce-stili ve duygu-stili insanın asaletini ortaya koyar ki; bu asaletin ışığı hiçbir şeye benzemez. Nedir asaletin ışığı ve buna bağlı zarif kişiliğin yansıması? En öncelikli konu; insanın kendine güvenidir. Elbette ki hayranlık duyulan kişiler vardır ancak unutulmamalı ki hepimiz yeryüzünde tek yaratıldık ve mutlaka herkesin kendine has öne çıkan özellikleri vardır. Önemli olan kişinin kendini çok iyi tanımasından geçiyor. Kendini iyi tanıyan insan hayat ile ilgili ne istediğini bilir, zayıflıklarını, güçlü yönlerini tanır ve kendini tanıdıkça iç dünyası zenginleşir. Zenginleşen iç dünya ile kendiyle barışık, kendine daha yakın ve özgüveni yüksek insan hayattaki önceliklerini bilerek yol alacağından, dış dünya ile arasındaki duvarları kaldırarak geçişlerini yumuşatır. Yalnız burada üzerinde durmak istediğim çok önemli bir nokta var. Son yıllarda özellikle öne çıkan özgüveni yüksek bireyler yetiştirme konusu. Evet, elbette özgüven çok önemli. Ancak dikkat edilmesi gereken bir nüans var. Özgüveni yüksek bireyler yetiştirirken, özgüven; karşısındaki kişinin yok sayılması, snop bir tutum göstermek anlamını taşımamaktadır. Aslolan “ben değerliyim evet çok değerliyim ancak etrafımdaki herkes de ne çok, ne az… kendimi gördüğüm değerdedir.” İşte ruh zarafetinin çıkış noktası kanımca burada başlıyor. Ne kadar değer görmek istiyorsan o kadar değer vermelisin.

Diğer bir konu güvenilir ve inanılır olmalı kişi. Doğal olmalı. Kibarlığı ve nezaketi herkes için olmalı insanın. Öncelikle kendi için gerisi otomatik olarak gelir. Yoksa ayrışır insanın kişiliği kendi içinde dahi, bütünleşemez ruhen bilen kendiyle. Şöyle bir örnek vermek istiyorum. Bana göre bir insanın evi yani kendi dünyası ile dışardaki davranış ve tutumları farklı olmamalı. Evde nasıl yemek yiyorsa dışarda da öyle yemeli, konuşma dili evde farklı dışarda farklı olmamalı. Böylelikle zaten doğal haliniz kibar, inanılır haliniz olur.

Üzerinde özellikle çok net ve detaylı olarak durmak istediğim konu: Zarif, kibar ve ince olmak toplum içerisinde bazen algılanamıyor. Tabi ki ilk etapta sadece. Sonrasında birazdan “güç” olarak tanımlayacağım bu içsel özellik toplumun da ciddi hayranlığını ve saygısını kazanarak yerini bulur ve taşlar her zaman yerine oturur. Ör: Nazik bir insana zaten bu her şeyi kabul eder yaklaşımı gösterebiliyor insanlar. Halbuki kendini çok iyi tanıyan, ne istediğini bilen ve insanlara “insan oluşundan dolayı” nazik davranan bir derin düşünce ne denli güçlüdür, değil mi?

Diğer yandan kendini bilmeyen, hayattaki duruşunu tanımayan insan kendiyle ve dış dünya ile her an kavga halindedir. Ne kadar mutlu, huzurlu ve duru bir hayat sürebilir ki?

Bu yazımda zarafet konusunu ele alarak, ruh zarafetini kendi bakış açım ile anlatmaya çalıştım.

Gelecek yazılarımda beden zarafeti, fiziksel zarafete ulaşmanın yolları, sofistike kişilik ve stylling bağlantılı olarak kişisel stilimizi bulma ve oturtma konuları ile ilgili hayatlarınıza bir tutam keyif katabilmeyi umuyorum…

Sevgiyle kalın…

Betül Usta

 

Tanışmıyor olsak da yazara ait bulabildiğimiz bilgiler:

Linkedin adresi: https://tr.linkedin.com/in/bet%C3%BCl-usta-699b26a9

Betül Usta, 1974 Almanya doğumlu. 1996 yılında İstanbul Üniversitesi Alman Dili ve Edebiyatı bölümünden Alman Dil Bilimci ve Almanca Öğretmeni olarak mezun olmuştur. Profesyonel hayatı sırasında İtalyan moda akademisi Instituto Moda Burgo Milano’dan Kadın Tasarımcı Eğitimi almıştır. Alman Typ Akademi’ye bağlı Style Colour’dan Stil ve Renk Danışmanlığı Eğitimini tamamlamıştır. Moda ile ilgili aldığı eğitimler sırasında stil alanında araştırmalar ve çalışmalar yapmıştır. 2019 Artankara Sergisinde “Moda, Sanat ve Stil” başlıklı bir seminer vermiştir. Yazar, tasarımcı kimliğinde geleneksel Türk kültürü ve el işçiliklerini çağdaş anlamda yorumlayarak ve farklı dokunuşlar katarak tasarımlar yapmaktadır. Özel yapım sofistike çiçek aksesuarları tasarlayıp oluşturduğu aksesuar koleksiyonu mevcuttur. Özel ilgi alanı olan stil konusunda çalışmalarını Yin-Yang (karşıt kutuplar) felsefesi ile çalışır. Yin-yang felsefesini, kişiye özgü stil oluşturma çalışmalarında temel almaktadır.

https://heryerdekitap.com/book-author/betul-usta/ adresinde bulabildiğimiz Stil Sırları adlı kitabı bulunmakta olup, Kişisel Stil Oluşturma Rehberi temalıdır.

 

Not: Türkçede yanlış söylenen sözcüklerden biri de zarafet kelimesidir. Doğru sözcük zarafet olup, bazen hatalı olarak “zerafet” olarak okunup, yazılmaktadır. Dolayısıyla doğrusu zerafet değil, zarafettir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

tr_TRTurkish