Kaban Mont ve Palto Manto Farkları

mantolar

Mont Kaban Farkı ve Manto Palto Farkları nelerdir?

Sonbahar-Kış sezonunun dış-üst giyim ürünleri olan ve “kaban ve mont” terimleriyle “palto ve manto” terimleri birbirine karıştırılmakta olduğundan bunlar arasındaki farklara kısaca yer vermek istedik. Çünkü moda dünyasında “kaban mı mont mu” almalı, “kaban mı daha sıcak tutar mont mu”, “palto mu manto mu” denir, “kaban mı palto mu” giyilmeli şeklindeki sorulara sıklıkla rastlamaktasınız. Hepsi soğuktan korunmaya ve vücudu sıcak tutmaya yarar kıyafetler olsa da aralarındaki küçük veya çeşitli farkları belirlemekte yarar var.

Kabanlar hem kış aylarında hem de mevsim geçişlerinde giyilen üst giyim ürünleridir.  Montlar da kış mevsiminde kullanılabildiği gibi dört mevsim kullanılabilen dış giyim ürünü olarak karşımıza çıkmaktadır. Gerek kaban ve gerekse mont modelleri; Tasarımına, yaka modeline, uzunluğuna ve kapüşon, düğme, fermuar, kemer (kuşak) gibi detay aksesuarlarına göre pekçok modellere sahiptir.

beyaz kaban, kadın
kaban, beyaz.

 

Kaban ve Mont Farkı

Suni kürkler, peluş, kaşe kumaşlar, polyester gibi sentetik kumaşlar veya pamuklu kumaşlardan üretilen, genel olarak kış aylarında kullanılan üst giysilerine kaban denir. Siyah, Beyaz, Gri, Kahverengi, Bej (krem) gibi renklerde üretilen kaban modelleri moda dünyasında birçok değişik rengte ve farklı desende bulunurlar. Kabanlar, palto yerine giyilen, kalçaya kadar örten, çoğunlukla uzun kollu, önü düğmeler veya fermuarlarla kapatılabilen dış giyim kıyafetleridir.

Montlar ise genellikle bele kadar veya kalça hizasında sonlanan stillere sahiptir. Spor giyim tarzının önemli giysilerinden olan mont, aslında bir ceket çeşididir. Genellikle ceket olarak adlandırılsa da Polis ceketleri ve Amerikan pilotlarının ceketlerine benzeyen montlar, Polis montu, Pilot montu olarak da adlandırılmaktadır.  Gündelik giyimde rahatlıkla tercih edilen montların, aynı şekilde kolej ceket veya kolej montu da denilen ürünlere kolej hırka da denilmektedir. Aslen hepsi ceket modeli olsa da moda dünyasında mont tabiri daha çok beğeni kazanmıştır.

harvard kolej hirkasi 3
Kolej ceket

Çeşitli suya dayanıklı ve rüzgar geçirmez sentetik kumaşlardan, dolgulardan veya doğal kumaşlardan (pamuk gibi) veya gerçek deri ya da suni deriden üretilen montların tasarımında kapüşon, kemer ve cep detayları genel olarak tüm modellerde vardır. Kapüşonu olmayan modelleri de sıklıkla bulunmaktadır. Son zamanlarda rengarenk dolgulu kapşonlu şişme mont modelleri ise oldukça moda olmuştur.

şişme mont
şişme mont kapüşonlu

Mont ve kaban arasındaki belirgin farklar şunlardır:

  1. Montlar genel olarak kış aylarında tercih edilirken kabanlar ise ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde bile rahatlıkla kullanılabilir.
  2. Kaban modelleri çoğunlukla montlara oranla daha uzundur. Maxi (maksi-uzun) ve ara boy kalıplı olmak üzere çeşitli uzunluklarda tasarlanırlar. Mont modelleri ise daha kısa boylu olduklarından genellikle midi (orta uzunlukta) veya mini (kısa) olmak üzere iki tasarımda üretilir. Daha kısa montlara crop mont da denilmektedir.
  3. Mont fiyatları genellikle kabanlara oranla daha ucuzdur. Çünkü yukarıda açıklandığı üzere kabanlar hem daha uzun hem de daha kalın kışlık kumaşlarla üretilmektedir. Bu nedenle kaban fiyatlarının  montlardan pahalı olması doğaldır.
  4. Mont modellerinin çoğu kapüşonlu üretilirler. Ancak kabanlarda genel olarak kapüşon yoktur. İstisnaları olsa da kapüşonlu mont bulmak kapüşonlu kaban bulmaktan çok daha kolaydır.
  5. Montların uzunluğu daha kısa olup, bel hizasında (crop) veya en fazla kalça seviyesinde biterken, kabanlar ise daha uzun kesimli giyim ürünleri olup, genellikle kalçayı da örtecek uzunlukta oldukları gibi biraz daha uzun modelleri de vardır.
  6. Montlar çoğunlukla uniseks olarak üretildiğinden beden ve renk seçimi kişinin tercihlerine uygun olması halinde hem kadınlar hem de erkekler tarafından unisex olarak kullanılabilir. Fakat desen, model veya renk farklılıkları ile tasarlanan ve kadın için imal edilen kabanların erkek tarafından giyilmesi pek tercih edilmez.
  7. Hem kış hem de sonbahar aylarında kullanılabilen montlar özellikle şişme montların moda olmasıyla kabanlara oranla daha hafif malzemelerden üretildiğinden özellikle kaşe kaban modellerine göre daha hafiftirler. Genel olarak daha kalın kumaşlarla üretilen kabanlar, montlara oranla daha ağır bir yapıya sahiptirler.
paltolar
paltolar

Palto ve Manto Farkı

Aslında paltolar ile mantolar aynı ürünlerdir. Ekseriyetle hepsine palto da denilmekteyse de aralarındaki tek fark kadınların giydiğine manto, erkeklerin giydiğine ise palto denir.  Kısaca kadınlar için üretilmiş olan paltolara manto denilmektedir.

 

Paltoların ve mantoların boyu dizin üzerinde, hemen altında veya diz hizasında olacak biçimde tasarlanırlar. Ancak son sezonlarda bilekte biten manto modelleri de oldukça moda olmuştur.  Palto ve mantoların yün veya kaşe kumaşlardan üretilse de son yıllarda değişik malzemelerden de üretilmeye başlanmıştır. Düğmeli, fermuarlı ve kuşaklı (kemerli) paltolar ve mantolar sıklıkla rastlanan detaylara sahip türlerdir. Kadınlar tarafından en çok tercih edilen manto renkleri kırmızı, lacivert ve gri renkleri olsa da siyah, beyaz, gibi sade renklere ek olarak daha canlı tonlar olan pembe tonları, bebek mavisi ve yeşil tonları mantolar da seçimlerde yer almaktadır.  Son zamanların popüler manto rengi ise Camel renk mantolardır. (Camel rengi, deve tüyü rengi olup, yaklaşık olarak açık kahverengi tonlarında bir renktir.)

camel rengi manto, kaban
camel rengi manto

Kaban ve Palto Farkı

Kaban, palto (manto) ve montun farkları nelerdir?

Bunlar birbirine çok benzese de basitçe karşılaştırma yapmak gerekirse bazı özellikleri birbirinden farklıdır.

  • Palto modelleri, kaban modellerine oranla daha uzundur ve paltolar genellikle dizlere kadar uzanır. Kabanlar ise kalça hizasında veya biraz daha uzun olabilirlerken, paltolar genellikle dizde veya biraz altında sonlanabilirler.
  • Montlar ve paltolar (mantolar) yalnızca kış sezonunda giyilebilirken, kabanlar sonbahar ilkbahar sezonlarında da giyilebilir. (Bu bir genelleme olup, montları ve paltoları tüm yeni sezonlarda giymenin moda açısından bir farkı veya sakıncası yoktur. Biz sadece genel tanımı yapmış olduk. Bu nedenle istediğiniz modeli, rengi veya ürünü, hava durumuna, şahsi zevkinize, moda anlayışınıza ve kullanılacak mekanın iş ortamı, organizasyon, gece etkinliği gibi durumlara göre seçmek her zaman kişisel seçimlerin sonucudur.)
mantolar
mantolar

Siz de açıklamaya çalıştığımız bu moda terimleri hakkındaki bilgiler ışığında hangi ürünü seçeceğinize artık ALLYZ reyonlarından çok daha rahatça erişebilir, beğendiğiniz modeli, uygun fiyatlarla kolayca satın almak için e-ticaret mağazamıza göz atabilir, anlık veya uzun sezonluk kampanya, indirim ve kupon kodlarından yararlanabilirsiniz.

 

Kaban Mont ve Palto Manto Farkları” üzerine bir düşünce

  1. Mantoyla paltoyu hep karıştırıyordum. Ben kadınların giydiğine de palto deniyor sanıyordum ve bu sebepten herhalde mantolar paltoların başka bir çeşidi sanırdım. Oysa erkeklerinkine palto, kadınlarınkine manto deniyormuş sayenizde öğrendim. Çok teşekkür ederim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

tr_TRTurkish